Supa concentrata de pui - 4 portii

Actualizată în: 21 Oct. 2020



Aromata si atat de versatila!

O intalnim sub termenul englezesc "chicken stock" si o putem folosi in sosuri, tocane, supe sau ciorbe pentru un plus de savoare, dar o putem chiar si bea pur si simplu pentru densitatea de nutrienti.


Avem nevoie de:

  • 1 gaina intreaga (de preferat cu crestere lenta /"de tara")

  • 2 linguri de ulei de masline

  • 1 morcov

  • 1 ceapa alba (poate sa ramana in coja pt o culoare aramie)

  • 1 praz

  • 1 radacina de patrunjel

  • ½ pastarnac

  • 4 catei de usturoi

  • 1 lingura de cimbru uscat

  • 1 frunza de dafin

  • cateva fire de patrunjel

  • 1 l-ita de piper alb boabe

  • 150 ml de vin alb

  • 3-4 L apa

  • sare dupa gust


Mod de preparare:

  1. Curatam legumele si le taiem in cuburi medii. Le sotam in uleiul de masline (preferabil intr-o oala de inox) si stingem cu vinul alb.

  2. Impartim gaina in jumatate si o punem intr-o oala la fiert impreuna cu legumele, condimentele si toata cantitatea de apa. Punem capacul si lasam sa fiarba 2-3 ore la foc mic (pana se desface carnea de pe os).

  3. Scoatem gaina din oala, indepartam carnea de pe oase si o pastram la frigider pentru alte preparate.

  4. Maruntim oasele si le rasturnam inapoi in oala si lasam in continuare sa fiarba la foc mic cu capac inca 3 ore.

  5. Strecuram apoi toata zeama printr-o sita fina si punem inapoi la fiert la foc mediu-mic (nu trebuie sa fiarba puternic) pana ce injumatatim cantitatea sau mai mult, depinde cat de aromata ne dorim supa. Dam gust cu sare spre final.

  6. Putem pastra supa la frigider pentru 2-3 zile sau o putem congela in portii mici (tava/pungi de gheata) pentru aproximativ 3 luni.


*Putem folosi o oala sub presiune/slow cooker pentru a conserva mai bine nutrientii:

  1. Adaugam gaina intreaga si toate ingredientele odata in oala. Fierbem la foc mediu timp de 2-3 ore, pana se desface carnea de pe os.

  2. Indepartam apoi carnea si fierbem impreuna cu oasele la foc mic timp de 2 ore .

  3. Strecuram intr-o cratita printr-o sita fina si lasam sa fiarba fara capac la foc mediu-mic pana ajungem la concentratia dorita.

*Daca ne place gustul de piele rumenita si usor crocanta, o putem rumeni usor la cuptor la 180° C pe foaie de copt timp de 15 min.

*Carnea ramasa o putem adauga la o supa clasica de pui sau, de ce nu, la orice sos cu maioneza, smantana sau chiar curry.


Si pentru ca ne intereseaza densitatea in macronutrienti, va spun ca intr-o portie gasim cam 145 kcal, 7 g proteine, 13 g grasimi, 0,5 g carbohidrati.


Pofta buna si spor la gatit! :)

Postări recente

Afișează-le pe toate

Salau cu broccoli in sos alb la cuptor - 4 portii

O cina rapida, usor de pregatit pentru serile friguroase de iarna. :) Ingrediente: 600 g file de salau 2 linguri ulei de masline 3 linguri vin alb 1 broccoli mediu 2-3 cepe verzi 2 linguri capere mici