Carbohidratii simpli si complecsi

Actualizată în: 28 Nov. 2020



Tinand cont de compozitia lor si de impactul pe care il au pentru glicemie, carbohidratii pot sa fie clasificati drept simpli si complecsi.

Aceste doua tipuri afecteaza diferit modul in care zaharul din sange creste si de asemenea, afecteaza diferit senzatia de satietate. Secretia de insulina poate fi declansata mai lent sau mai rapid si la fel si modul in care este stocata energia in corp.


Carbohidratii complecsi sunt structuri moleculare complexe cu digestie lenta ce se absorb mult mai greu comparativ cu cei simpli si ofera corpului energie constant, pana cand sunt digerati complet. Acesti carbohidrati au rolul de a preveni diferentele bruste de glicemie si ofera senzatia de satietate pentru o lunga perioada de timp. Ei se gasesc in primul rand in leguminoase si cereale integrale.


Carbohidratii simpli au fost si ei odata complecsi insa au fost transformati si au fost indepartate din ei fibrele, vitaminele si mineralele. Au ramas in final doar zaharurile simple pe care corpul le va absorbi rapid si care se depun extrem de usor sub forma de grasime. Acestia determina diferente bruste de glicemie, iar apetitul este influentat negativ. Cele mai importante surse de astfel de carbohidrati sunt zaharul rafinat si faina alba si tot ce se obtine din acestea.


Indicele glicemic este doar un mod de a diferentia carbohidratii si este un mod optim prin care pot fi clasificate alimentele, tinand cont de impactul lor asupra indicelui glicemic.

Alimentele cu indice glicemic redus determina o descarcare lenta dar sustinuta de insulina, asigurand energie pe termen lung. Aceste alimente te pot ajuta sa tii sub control greutatea corporala, apetitul, pentru controlul glicemiei in cazul celor afectati de diabet sau cei care vor sa previna aparitia diabetului.


Carbohidrati cu indice glicemic redus

– suc de mere, morcovi, ananas, grapefruit, merisor

– spaghete din grau integral

– paine neagra de secara, paine neagra integrala

– orez cu bobul lung

– fructe de padure, visine, prune, grepfrut, piersici, banane, caise, mere, pere, struguri, portocale, kiwi

– fasole uscata, fasole neagra, linte, mazare, supa de rosii, cartofi dulci.


Carbohidrati cu indice glicemic moderat

– orez brun, orez alb

– porumb dulce

– arpacas

– cuscus

– paine de secara, paine integrala

– mango, papaya, caise la conserva, piersici la conserva, stafide, ananas

– supa de fasole neagra

– supa de linte

– sfecla


Carbohidrati cu indice glicemic ridicat

– paine alba

– fulgi de ovaz, fulgi de cereale pentru micul dejun

– biscuiti graham, saratele, gogosi, briose, prajituri si biscuiti cu orez, fulgi de porumb, covrigi

– morcovi, cartofi

– chips-uri


A manca corect nu este doar despre cate calorii mananci zilnic.


Fiecare tip de calorie pe care o introduci in corp, te va impacta in diverse feluri, modificand rezultatele pe care le vezi.


Invata sa mananci corect si sanatos cu Programul Zilnic 21 Zile De Slabit



26 afișare0 comentariu

Contact

Niciodata Nu E Prea Tarziu Sa Fii

Ce Ai FI Putut FI Dintotdeauna

Adresa. Strada Verzisori, nr. 2, etaj 1

Bucuresti, CP 030167

Email. contact@itstime.ro

Telefon. 0723-653-084

antrenamente grup

6 weeks transformation

nutritie

antrenamente personale

slabeste rapid si sanatos

contact@itstime.ro

0723653084

Soseaua Oltenitei 136, Bucuresti

www.itstime.ro

Disclaimer:

Orice proces de transformare corporala sau de optimizare a nivelului de viata este realizat prin propria dumneasvoastra decizie urmata de responsabilitatea, disponibilitatea si consecventa eforturilor pe care le depuneti. Rezultatele pot varia in functie de caracterisicile personale.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
Hai sa ne cunoastem

Raspunde la intrebarile din chestionarul de 1 minut, spune-ne care iti sunt obiectivele si problemele cu care te confrunti si te vom invata CE, CAT si CAND sa mananci pentru a obtine corpul la care visezi.

ALEGE SEX